sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Päivitetetyt tiedot kokoontumisista 2015



Pyhä Raamattu Kristuksen Kirkossa 


  • Ortodoksiselle kirkolle Raamattu on tärkein jumalallisen opetuksen kirjallinen lähde, koska Jumala itse on vaikuttanut sen syntyyn Pyhällä Hengellä. 
  • Raamattu on Kirkon keskeisen opetuksen ja julistuksen perusta. Sen asema opetuksen tärkeimpänä kirjallisena lähteenä antaa sille vastaavasti keskeisen arvon Kirkon kokonaistraditiossa, jonka muut osat – esimerkiksi liturginen elämä, rukousperinne, opilliset päätökset ja ikonografinen perinne – elivät vain suullisena perimätietona. 

Lähde: Nikean Metropoliitta Johanneksen (1923-2010) artikkeli: Raamattu ortodoksisessa kirkossa. Paimen Sanomat 1/2008. Koko teksti löytyy klikkaamalla tästä.


  • Raamattu voidaan ymmärtää eräänlaisena ikonina. Se esittää meille kuva Kristuksesta. (--) Sana on yhteyden välikappale.(--) Kristuksessa Jumala puhui ihmiskunnalle suoraan, välittömästi. 

Lähde: Matti Sidoroff: Raamattu ortodoksisessa kirkossa

  • (Pyhä Johannes Krysostomos, k.407 jKr.) koettuaan 23-vuotiaana uskonnollisen herätyksen hän vihkiytyi munkiksi. Ulkonaiselta olemukseltaan hän oli hoikka ja hintelä. Hän luki ahkerasti Raamattua ja muita pyhiä kirjoja ja eli kuusi vuotta erakkona antautuen rukoukseen ja hartauden harjoituksiin. 

Lähde: Artikkeli esipaimenesta tästä



Raamattu ja traditio



Apostolien aikana ja läpi koko varhaiskirkon historian TRADITIO eli PERINNE oli kristillisen opetuksen perusta ja uskon ainoa lähde. Traditio perustuu apostolien suulliseen opetukseen, Kristuksen pelastuksen evankeliumiin, ilosanomaan, sellaisena kuin sitä saarnattiin kristillisissä yhteisöissä. Tämä suullinen perinne on eri asia kuin apostolien kirjoitukset, jotka syntyivät parisen kymmentä vuotta myöhemmin apostolien tai heidän avustajiensa toimesta. 

Apostolien kirjoitettujen opetusten ilmestyttyä suullinen perinne lakkasi olemasta uskon ainoa lähde. Kuitenkin se edelleenkin on uskon perustana täydentäen apostolisia kirjoituksia, lähetyskirjeitä ja myöhempiä evankeliumeja auttaen uskovaisia paremmin ymmärtämään niitä. Koska Uuden Testamentin kirjoitukset kirjoitettiin erityisolosuhteissa ja olivat tarkoitetut erityisongelmien ratkaisemiseksi, ne eivät sisällä kristinuskon täydellistä ja systemaattista yhteenvetoa ja siitä syystä apostolit kirjeissään varhaiskristillisille yhteisöille muistuttavat usein uskovaisia suullisesta perinteestä, josta käsin heille on mahdollista ymmärtää kristinusko täydellisemmin.

Varhaiskirkon kiinnostus tähän apostolien suulliseen perinteeseen pysyi vahvana. Esimerkiksi PAPIAS, Hieropoliin piispa, sanoo, että ”... tulipa kuka tahansa, jotka olivat olleet vanhimpien mukana, minä tiedustelin heiltä, mitä Andreas tai Pietari tai Filippus tai Tuomas tai Jaakob tai Johannes tai Matteus tai kuka tahansa Herran opetuslapsista oli sanonut”. Tämän apostoleilta saamansa uskon he toivat Kirkkoon. Tämä ainutlaatuinen suullinen ja kirjoitettu apostolien opetus muodosti UT:n kanonin ja kristinuskon sisällön. Kaikkia muita traditioita verrattiin apostoliseen traditioon niiden aitoutta määriteltäessä.

Lue asiasta laajemmin tästä

Tule mukaan opiskelemaan kirjoituksia



Raamattupiirin vastuuhenkilönä toimii teologian opiskelija, Johannes Mäntymäki
puh. 040-410 2882.

Raamattupiirissä tutustutaan Ilmestyskirjaan kirkon tradition valossa. Piiri on tarkoitettu kaikenikäisille Pyhästä Raamatusta kiinnostuneille. Mukaan tarvitset Raamatun ja muistiinpanovälineet.

Raamattupiiri kokoontumiskerrat - syksy 2015:
Oulun ortodoksinen seurakuntakeskus, Torikatu 74, Oulu, kerhohuone, klo 18.00-20.30. Tiistait: 29.9., 20.10., 3.11., 17.11., 1.12.

 LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!


Päivitetty 27.9.2015